Explosive lagmaking MC unplayable.

Discussion in 'Empire Help & Support' started by 0HK0, Sep 3, 2014.

  1. I live East Coast US -5:00 PDT I think, and aroun 7:00 AM the last few days, my ping shoots up to around 2k and slows down all my other things like music and net browsing. When I exit Empire Minecraft's server, my ping goes back down.

    I don't know what to do, am I the only one having issues like this?
  2. With further experimentation, I discovered that my lag comes whenever I enter the Wilderness, which kinda blows 'cuz I can't gather resources during the day anymore.
  3. Hmm could be your internet... Or your computer.
  4. Most of the time I've ever discovered ping soaring like that is when there are massive amount of entities, such as a spawning system (or grinder)...

    On the off chance, it could also be a redstone system (but that only takes you down usually about 30-50 fps for every device)

    Stone gens cause a 'huge' chunk update ... normally around 200-1000 for each massive stone gen device


    Do you know if there is anything like this nearby? Maybe something is constantly going or you're near a grinder?
  5. It's every time I enter Smp3's Wilderness. I can be in town or the frontier just fine.
  6. Welcome to my world. I get 2fps average :eek:
  7. At first I thought it was because I changed my difficult from 7 to 8, but then I realized this lag happened yesterday.
  8. If it only happens in a particular world... hmm

    I might suggest you try going to a different outpost if you can - that way you aren't near one of the spawns of that world... then it might go closer to normal for you